Rekordmånga ordrar till Bala Agri AB

den 21 januari 2019

Rekordmånga ordrar till Bala Agri inför 2019

 

Framtidstron är stor hos Bala Agri som tillverkar inomgårdsprodukter för jord- och skogsbruk. Ökande omsättning och rekordmånga ordrar gör att man ser positivt på det nya året. 

 

Under 2018 ökade omsättningen på kärror och vagnar med omkring 25 procent jämfört med 2017. Den totala omsättningen landade på cirka 43 miljoner. Orderstocken innehåller redan beställningar som täcker det första halvåret av 2019.

– Det har vi inte varit i närheten av tidigare. Vi har en väldigt stark framtidstro och det finns en stor optimism bland lantbrukare att 2019 kommer bli ett bra år. Bra spannmålspriser och förhoppningsvis blir det bättre väderlek än 2018, säger Kristian Jonsson, vd.

Ökad omsättning

Han berättar att företaget tagit stora kliv framåt under de senaste åren. Nyanställningar och produktutvecklingar som fallit väl ut är några av anledningarna. Han tar rundbalsvagnar och djurtransportvagnar som exempel på produktgrupper som stuckit ut på ett positivt sätt.

– Hydraulisk lastsäkring på rundbalsvagnarna är något som blivit väldigt omtyckt på marknaden. Det har verkligen gått hem hos kunderna. Vi har också nya större vagnar med totalvikter på upp emot 30 ton och de har också gått bra hos lantbrukarna. Vår totala omsättning har ökat med elva, tolv procent mot i fjol och då har vi ändå tappat en del på områden som vi har valt att inte fokusera så hårt på, till exempel mindre vedklyvar och processorer.

Bala Agris fältvagn TKF 1612 med en lastvolym på 25 kubikmeter släpptes under 2018. Företaget ökade sin omsättning på kärror och vagnar med 25 procent under förra året. Foto: Bala Agri

Tagit över Vreten

I somras tog Bala Agri över företaget Vretens verksamhet, som bestod av produktion av i huvudsak skogsvagnar och vägsladdar. Vreten gick i konkurs i slutet av april 2018. Fabriken i samhället Vreten utanför Skövde lades ner och produktionen flyttades till Bala Agri i Nossebro. 

– De var delvis en konkurrent till oss med dumpervagnar, balvagnar och djurtransportvagnar så det sortimentet har vi inte fortsatt med. Vårt fokus är att starta serietillverkning av de andra produkterna och komma igång med utveckling av Vretens produkter här i vår egen anläggning, säger Kristian Jonsson.

Produktionen av vägsladdar är redan i full gång och skogsvagnsproduktionen ska ha kommit igång fullt ut under våren.

Ny vagn under 2019

Foderhäckar och grindar är en annan av Bala Agris produktgrupper och i den kategorin påverkade sommarens torka försäljningen på ett konkret sätt.

– Vi märkte en nedgång i början av året, men därefter en kraftig uppgång under och efter sommaren. Många var tvungna att stödutfodra och då behövde man foderhäckar. Där fanns en direkt koppling till torkan, säger Kristian Jonsson.

Under våren 2019 släpper Bala Agri en ny dumpervagn/schaktkärra i hardoxplåt från SSAB som rymmer 10,25 kubikmeter. 

– Det blir en premiumprodukt, väl anpassad för grus och schaktmassor. Med förhöjningslämmarna kan man lasta nästan 25 kubikmeter spannmål till exempel. Att den är så stor på båda de områdena är ganska unikt, säger Kristian Jonsson.

 

Artikeln publicerades måndag den 21 januari 2019 i Jordbruksaktuellt. 

Skriv en kommentar