fbpx
Utforska vår största kampanj någonsin! Läs mer

Dubbelt Bala Agri hos Jerker Anerös

Kundcase

Jerker Anerös är utbildad lantmästare och driver en växtodlingsgård i Grästorp, Ulvåsen lantbruk AB, där han arbetar på heltid och en av sönerna arbetar på deltid.

Till lantbruket hör omkring 330 hektar åkermark, och cirka 30 hektar skog. I företaget ingår entreprenadjobb så som sprutning, gödsling och sådd. Gården är utspridd i Grästorps kommun och förflyttar spannmål mellan åkermarkerna och de olika gårdarna. För att flytta spannmålet använder Ulvåsen lantbruk sig bland annat av en TKF1612, och för att hantera skogens ved en 370 vedkombi från Bala Agri.

Varför föll valet på en TKF1612?

– Jag har även fältvagnar från andra leverantörer, men hade haft ögonen på den här stora kärran och tyckte den såg fin ut. Jag kör en hel del flytt och leverans av spannmål och använder den både för vägtransport och fältvagn vid flygande tömning i fält.

Anledningen till att det blev en affär är för att jag inte ville ha en för tung vagn, men det skulle vara rejäla däck. Jag vill kunna få med rejäla lass, exempelvis upp till 20 ton vete, så därför behövde min nya vagn klara även det.

TKF1612 är en snygg och lätt kärra som går jämnt på vägen oavsett traktorstorlek och fungerar bra i åkermark. Att den är lokalproducerad i Nossebro är också en styrka. Det betyder att jag har hjälp på nära håll vid behov, berättar Jerker.

Vidare tycker Jerker att spannmålsvagnen är smart utformad.

– Kärrans släta yta gör dessutom att det inte blir några gömmor eller fack där spannmålet kan lägga sig, vilket innebär att den blir väldigt lätt att städa ur och hålla ren. Perfekt för mig som utsädesodlare. Utmaningen kan dock vara att tippa en stor kärra i mina äldre torkhus som inte är så stora.

Ny vedmaskin

Utöver sin fältvagn har Jerker även förvärvat en vedkombi 370 från Bala Agri, som han äger tillsammans med en kompis.

– Jag hyrde tidigare en vedprocessor i 15-20 år av en annan lantbrukare. Då jag har många boningshus och 30 hektar skog kände jag att jag ville investera i något som kunde hjälpa mig hantera veden på ett effektivt sätt. Tillsammans med en kompis skaffade vi först en begagnad Bala Algri 410. Vi blev sedan sugna på en mer automatiserad vedprocessor.

En fördel var att vi kunde åka och se vilka möjligheter som fanns på Bala Agri i Nossebro, där vi också kunde prata med de som tillverkar maskinerna. Det slutade med att vi valde en vedkombi 370. Den tar något klenare stockar än den gamla maskinen, men det är väldigt skönt med en automatiserad vedprocessor som fungerar med spak och hydraulik snarare än armkraft, säger Jerker.

Den nya vedkombin ser han därför som en stor uppgradering från den förra.

– Klyvkraften är samma som den gamla maskinen och vi använder både 4 och 6 bitars kniv. Transportbandet är svängbart, vilket gör att vi kan flytta det i sidled. Både sågsvärdet och stockhållare fälls hydrauliskt och allt sköts från en ”joystick” vilket sparar muskelkraft. Det innebär att vi orkar köra mer.

Ramen är rejäl och stabil, hela maskinen är lätt att flytta med hjälp av gaffelställ. Konstruktionen känns genomtänkt. När vi arbetar som ett team blir man otroligt effektiv, då en kan hålla den matad med material och den andre kan jobba vid maskinen.

Jerker menar därför att han absolut skulle rekommendera andra att se vad Bala Agris sortiment har att erbjuda.

– I mina ögon är det värt att rekommendera då det är en stabil volymkärra med hydrauliskt öppningsbar bakläm och som går riktigt bra på vägen. Lika gäller för min vedmaskin som med automatiseringen har gjort det enklare för mig. Det är kul att det finns en maskintillverkare på nära håll som kan leverera lokalproducerat och ge service när jag behöver det.

Är du intresserad av att veta mer om våra vagnar eller vedmaskiner?

Spana in vårt sortiment eller kontakta oss så hjälper vi dig!