fbpx
Utforska vår största kampanj någonsin! Läs mer

Årskrönika 2023

Nyhet

Mycket har hänt under 2023, både för lantbruket i stort och för Bala Agri som varumärke – inte minst med ett jubileum som 40 år i branschen. Vi tog en stund med VD Kristian Jonsson, för att låta honom dela tankarna om året som gått och höra om planerna för framtiden.

När Kristian ska sammanfatta året är det i positiva ordalag.

– Det har varit ett rekordår! Extra kul att det sker när vi firar 40 år! Projekt som utmärkt sig under året är vår stora satsning på internationalisering. Vi håller på och förbereder alla våra vagnar för europeiska marknaden med de tekniska krav som finns. Bland annat andra bromssystem, både hydrauliska och pneumatiska med säkerhetssystem. Där har vi investerat i egna bromsberäkningssystem, så att vi enkelt kan göra egna beräkningar. Vi tittar även bland annat på ABS-bromsar och integrering till CANBUS.

Produkter som stuckit ut det senaste året är absolut vedmaskiner som vuxit med 150% i omsättning hos oss. Det märks tydligt att det finns en efterfrågan på svenskproducerade kvalitetsmaskiner som är genomtänkta och fungerar väldigt bra i praktiken och har en enorm kapacitet.

Att lantbrukssektorn har varit hårt åtgången av det rådande världsläget är något både Kristian och Bala Agri i övrigt har märkt av. Kristian vidhåller dock sin övertygelse att det svenska tillvägagångssättet är ett vinnande koncept.

– Det har varit stor påfrestning på svenskt lantbruk under 2023 med stigande priser på insatsvaror, stigande räntor, dåliga skördar för att bara nämna några saker. Men svensk mat kommer alltid stå sig starkt, då vi står för en kvalité och ett miljötänk som är svårslagen. Vi tror på detsamma när det kommer till våra produkter, kvalité lönar sig över tid och att de är producerade på ett hållbart sätt.

Lyssnar till lantbrukarens behov

När det kommer till produkter som har fått extra uppmärksamhet finns det några som sticker ut.

– Våra balvagnar med dess lösning på hela konstruktionen av chassit och den hydrauliska lastsäkringen fortsätter sticka ut och det märks tydligt på vår höga marknadsandel på dessa, över 25%! Sedan är höghållfast stål ett genomgående tema som vi verkligen tror på för lång hållbarhet och låg egenvikt. Våra dumpervagnar sticker verkligen ut här!

Nyttjande av det höghållfasta stålet görs på ett sådant sätt att man inte försvagar det genom att lägga för mycket svets, svets på fel ställen och så vidare. Det gör att vi kan få ner egenvikten relativt markant och samtidigt hålla en högre livslängd. Ett exempel är våra nya TKS812 PRO och TKS912 PRO. Dessa vagnar har en extrem tippvinkel, 90° invändiga hörn, flak i det tuffaste HARDOX-stålet man kan köpa – HARDOX 500 TUF, chassi i STRENX-stål och flera andra fördelar.

Att följa utvecklingen och lyssna till lantbrukarens behov och situation har som alltid varit en stor del av hur Bala Agri utvecklar sina produkter. I år har Kristian noterat att efterfrågan på effektivisering är större än någonsin.

– Vi ser att trenden med större vagnar håller i sig. Lönsamheten är pressad inom lantbruk och vikten av att effektivisera sig ökar. Vi ser att fler efterfrågar vagnar som får med sig mer gods men även att man inte vill ha massa ”dödvikt” att köra runt på som förstör mark, sliter på däck eller drar diesel i onödan. Men även kombinationsvagnar finns det en ökad efterfrågan på. Under 2023 lanserade vi till exempel ensilagesats för vår TKS1612. Detta gör att man nu kan köra allt från grus, jord, spannmål, ströbädd till ensilage med en och samma vagn. Det blir verkligen en kärra för all typ av material.

Hållbarhet en naturlig del

Något Bala Agri också har arbetat med under året är det pågående projektet med hållbarhet som en del av den dagliga verksamheten, både vad gäller byten till mer miljövänliga alternativ, men också vad gäller arbetsmiljön för hållbara medarbetare.

– Vi har under några år nu jobbat med en hållbarhetspolicy och har en hållbarhetsplan som revideras en gång i halvåret, där vi följer upp uppsatta mål och sätter nya. Vi jobbar mycket med att hushålla med resurser, exempelvis genom vårt stora fokus på att nyttja höghållfast stål, men även genom vår produktionsprocess. Vi har jobbat hårt med vår egen förbrukning av el och fjärrvärme.

År 2022 installerade vi stora värmepumpar i fabriken och installerade en hel del automation som styr bland annat belysning. I januari 2024 byter vi ut cirka 350 lysrörsarmaturer till LED, som ger både ett bättre utnyttjande av energin och samtidigt ökar belysningen i vår fabrik med cirka 3 gånger.

Vi fokuserar även mycket på hållbar arbetsmiljö för all vår personal. Vi använder bland annat en skyddsgas i vår svetsprocess som minimerar ozon-bildandet. Vi investerar också löpande i redskap som gör arbetet lättare för vår personal, både stort som smått. I januari installerar vi ytterligare en svetsrobot, denna gång en så kallat Cobot – en svetsrobot som jobbar ihop med operatören på ett annat sätt än vår större industrirobot och tar bort monotona processer.

I slutet av 2023 lanserades Bala Agris nya hemsida, som reflekterar en satsning för en internationell marknad och bäddar för enklare informationsflöde för både nya och gamla produkter.

– Vår nya hemsida är ju ytterligare en stor satsning på vår marknadssida. Kul att vi äntligen går live med denna! Den speglar bättre bilden av oss på Bala Agri och hur vi jobbar till vardags. Den kommer fortsätta utvecklas löpande under 2024 för att förbättra och förenkla informationen till våra kunder. Den kommer även att komma på fler språk framöver för att stödja vår internationalisering.

Utöver det kommer vi självklart som vanligt att lansera några nya produkter. Exempelvis kommer en ny 13 tons dumperkärra lanseras – en TKX1012, som tar lite mer lastvikt än dagens TKX912. Vi kommer även lansera en 3-axlad balkärra med fjädrad dragstång, fjädrade axlar och medstyrande bakre axel.

Vi släpper även lite nyheter för våra djurkärror, med ny låsning på bakre dörrarna som blir riktigt säkra och enkla att hantera. Snart erbjuds även gångjärn så man kan sätta fast våra populära Bala-grindar som fångstgrind i bak på TKD601-TKD901, vilket gör att man enkelt kan fälla ut dem antingen innan eller efter man öppnat de bakre dörrarna.

När Kristian blickar framåt är det med stor entusiasm inför framtiden. Att välja ut en särskild höjdpunkt som väntar för 2024 är svårt, med många roliga nyheter på gång.

– Oj, det finns så mycket! Men nya produkter är ju alltid kul att släppa på marknaden. Men det kommer även bli mycket kul att få implementera mer robotar i produktion. Att homologera och certifiera vagnar för den europeiska marknaden kommer bli både arbetsintensivt och spännande! avslutar Kristian.